Virusurile ,virozele si impactul lor asupra coloniilor de albine

29.09.2021

              În luna Mai, virusul se găsește numai în cadavrele insectelor, în Iunie - în cadavrele și albinele vii individuale, iar în Iulie-August - în aproape toate albinele vii. Cursul bolii durează de la 7-18 zile la aproape 3 luni. La familiile slab tratate impotriva acarienilor, moartea lor are loc în toamnă sau în timpul iernii. O familie de 30-40 de mii de albine, când intră în ea 1-7 acarieni infectati (purtatori), mor în iarna celui de-al doilea an sau în primăvara celui de-al treilea an. Singurul semn vizibil este moartea în masă a albinelor. Este caracteristic faptul că numărul nesemnificativ de albine bolnave la începutul anului crește treptat. Apicultorul nu observă semne de pericol iminent. Cu toate acestea, în August și la începutul lunii Septembrie, coloniile încep să slăbească brusc și, după un timp scurt, doar regina și un număr mic de albine rămân în stup. Pierderile de albine adulte în acest moment ating un interval pe săptămână. Puterea familiilor este redusă de la 50-60 de mii de indivizi la 1000-1500, sau familiile sunt complet ucise. Nicio procedură nu ajută. Nerespectarea regularității tratamentelor anuale sau implementarea necorespunzătoare a acestora duce la înbolnavirea familiilor pentru un sezon deja. 

            Acarianul varroa transmite virusul la pupele de albine în 89% din cazuri (YM Batuev, OF Grobov, 2003), în timp ce 20% dintre pupe mor, restul sunt transformate în insecte adulte și devin purtători ai virusului.

        Plasarea stupilor, care facilitează contactul dintre albinele din diferite colonii, crește probabilitatea răspândirii virusului.

           O scădere a populației de varro în familiile în care s-a dezvoltat virusul nu oprește boala din colonii. Albinele doici transportă virusul și îl transmit larvelor impreuna cu alimentele necesare. Astfel de familii devin periculoase pentru alte colonii, indiferent de numărul de acarieni prezent. Prin urmare, pentru a proteja albinele, este necesar să se inceapa lupta împotriva acarianului vara, de urgenta după ce s-a extras mierea marfa.

            Virusul este transmis descendenților acarianului, care se hrănește cu pupa din interiorul celulei.