Endoglukin—O formula impotriva bolilor virale ale albinelor

26.08.2021

      Journal article : American Bee Journal 2000 Vol.140 No.2 pp.150 ref.4


       Bolile virale ale albinelor sunt răspândite, dar nu toți apicultorii sunt familiarizați cu simptomele acestor boli. In diferite publicatii, au tot fost descrise caracteristicile bolilor virale de bază, cum ar fi puietul in sac, paralizie acută și cronică, filamentoviroza, egiptoviroza, DWV, etc. Modalitățile de transmitere și distribuție a acestora nu au fost investigate în detaliu.

       Având în vedere faptul că semnele clinice ale bolilor virale ale albinelor nu sunt exprimate în mod marcat și că metodele serologice nu sunt suficient de sensibile, este necesar să se proiecteze sisteme moderne de diagnostic. Una dintre metodele de rezolvare a acestei probleme a fost dezvoltarea unor sisteme de imunoanaliză enzimatică foarte sensibile și specifice pentru diagnosticarea bolilor virale de bază ale albinelor. Acest sistem de imunotest poate fi, de asemenea, utilizat în analiza absenței virușilor albinelor în miere.

       Este necesar să rețineți că acarianul Varroa este un purtător de virus. Prin urmare, din punct de vedere veterinar, situația în stupine a devenit acum complicată. În multe stupine este posibil să se gaseasca albine moarte de la diferiți viruși. Daunele pot fi semnificative. Utilizarea preparatului antiviral, Endoglukin, ajută la evitarea acestor pierderi în perioada primăvară-vară, la igienizarea coloniilor de albine și la sporirea rezistenței acestora. Ca urmare, se poate obține mai mult puiet, mai multa miere și alte produse apicole.

       Endoglukin este un preparat din a doua generație (in anul 2000) de bacterii endonucleaze dezvoltate în 1973-1984 în NIKTI BAN43. Este primul preparat antiviral din istoria apiculturii destinat prevenirii paralizelor acute și cronice și a altor boli virale. 

      În 1984, preparatul numit endonuclează bacteriana a fost permis de către URSS Veterinary Main Management pentru uz general în apicultură. Acest agent avea unele dezavantaje: eficiență scăzută, soluții instabile, dependența activității de nuclează de temperatura mediului. În plus, preparatul a fost incomod pentru utilizare, deoarece fiecare kit a fost destinat tratamentului a 20 de colonii de albine. Toate acestea au stat la baza lucrărilor ulterioare privind rafinarea formulei medicinale și în cele din urmă au dus la crearea preparatelor din a doua generație. Una dintre ele se numește Endoglukin

      În 1996, conform rezultatelor cercetărilor tehnologice și biochimice, precum și a studiilor biologice ale preparatului în condiții experimentale și agricole, Departamentul Veterinar din Rusia a permis ca endoglukin să fie utilizat ca agent antiviral și stimulator al dezvoltării coloniei de albine. 

      Procedurile de testare au fost efectuate pe stupinele din regiunile Moscova și Novosibirsk. În acest scop, în regiunea Moscovei au fost selectate colonii de albine infectate cu filamentoviroză. În stupina experimentală "Torbeyevo" s-au format trei grupuri de colonii tinta . 

      Primul grup a fost tratat cu Endoglukin într-o doză de 5000 U / colonie de 4 ori la un interval de 4 până la 9 zile. Al doilea grup a fost tratat simultan cu endonuclează bacteriană în aceeași doză. Al treilea grup a fost grupul martor. 

      Experimentul s-a desfasurat de la începutul lunii Mai și s-a încheiat la începutul lunii Iunie. Coloniile de albine au început să roiască rapid după un tratament de patru ori. În stupina experimentală "Torbeyevo", numărul coloniilor de albine tratate cu Endoglukin a crescut în medie cu 34,8% în comparație cu martorii și au construit în medie 8,5 faguri de miere. Coloniile de albine tratate cu endonuclează bacteriană au avut cu 5,9% mai mult puiet decât martorul și au construit în medie 5 faguri de miere. În schimb, coloniile martor au construit doar 4 faguri de miere. 

      Efectul stimulant al Endoglukin asupra albinelor a fost testat în coloniile sănătoase condiționate în raport cu bolile virale (stupina "Morozovo", regiunea Novosibirsk). Grupurile experimentale au fost tratate cu Endoglukin, iar martorii au primit apă de 3 ori la un interval de 10 zile. 

      Studiile au arătat că, în coloniile sănătoase condiționate, Endoglukin stimulează dezvoltarea și creșterea lor în comparație cu martorii. Astfel, numărul ramelor cu puiet de vârstă diferită crește cu 23%, cantitatea de puiet capacit pe colonie cu 9% și productivitatea brută a mierii cu 96%

      Începând cu anul 1992, teste ample de punere in practica a Endoglukin au inceput in toate regiunile din Rusia pe 25.000 de colonii de albine. Aceste teste au arătat că Endoglukin este un agent antiviral eficient împotriva paraliziei acute și cronice a filamentovirozei și a altor boli virale ale albinelor. Nu numai efectul profilactic, ci și efectul tratamentului in sine s-a realizat în contrast cu endonucleaza bacteriană.

     Recidivele anuale sunt caracteristice bolilor virale ale albinelor. Astfel, tehnica necesită utilizarea pe termen lung a Endoglukin pe stupinele infectate cu viruși. În acest caz, eficacitatea sa este crescută de la an la an. De exemplu, într-un experiment, preparatul a fost utilizat de 5 ori în primul an și de 2-3 ori în primăvară și 1 dată în toamnă în anii următori. În acest caz, utilizarea Endoglukin în combinație cu măsurile de dezinfecție a făcut posibilă atingerea unei eficiențe profilatice si tratament in proportie de 100%. 

      Endoglukin utilizat în coloniile infectate cu viruși permite albinelor să fie menținute în stare de lucru, pentru a obține mai mult puiet și miere, în comparație cu coloniile de albine netratate. 

      Endoglukin favorizează dezvoltarea rapidă a coloniilor de albine datorită depunerii intensive de ouă de către regină și creșterii cantității de puiet care permite albinelor să sporească producția de miere. 

      Coloniile ar trebui să fie supuse tratamentului nu mai puțin de 14N. La temperaturi scăzute nocturne în Siberia și regiunile nordice ale Rusiei, este necesar să fie încălziți cu atenție stupii și să se păstreze coloniile de albine cat mai compacte pe cuiburi. Tratamentele unice cu Endoglukin dau un efect pozitiv la sfârșitul sezonului apicol înainte de a pregăti cuiburi pentru iarnă. Acest lucru ajută albinele să supraviețuiască iarna lungă și să se dezvolte mai repede primăvara. 

      Endoglukin este utilizat pe scară largă în scopuri practice ca agent antiviral și stimulator al dezvoltării coloniilor de albine.

Referințe:

-Batyev Yu. M. Boli virale ale albinei / Pchelovodstvo (Beekeeping Journal), 1996, N 2, p. 34-34 (în limba rusă).

-Alikin Yu.S., Mascheva V.I. Klimenko V.P., Batyev V.P., Batyev Yu.M., Grobov O.F. Endoglukin, preparat împotriva bolilor virale ale albinelor lPchelovodstvo (Beekeeping Journal), 1996, N 4, p. 17-19 (în rusă).

-Alikin Yu.S., L.P. Senzhenko, V.P. KlImenko. Dezvoltarea tehnologiei de obținere a endonucleazei Serratia marcescens și perspectivele de utilizare a acesteia / Enzime ale microoganismelor. XI Conferința All-Russia: Lucrările conferinței. 2-6 februarie 1998. Kazan: UNIPRESS. 1998, p. 152-162 (în rusă).

-Batyev Yu.M. Endonuclează și Endoglukin - comparația eficienței lor / Pchelovodstvo (Beekeeping Journal), 1992, N 7-8, p. 34-35 (în rusă).